Οι τύποι προσωπικότητας αναφέρονται σε ανθρώπους με παρόμοια χαρακτηριστικά και γνωρίσματα προσωπικότητας. Η θεωρία των τύπων προσωπικότητας μας δίνει έναν χρήσιμο τρόπο ομαδοποίησης των ατόμων σε ορισμένες κατηγορίες ανάλογα με την προσωπικότητά τους. Πρόκειται για μια θεωρία γνωστή και ως τυπολογία.
Φυσικά, όσο χρήσιμη και αν είναι η τυποποίηση της προσωπικότητας, μπορεί να μας δώσει μόνο μια πολύ γενική εικόνα των συγκεκριμένων ατόμων. Παρ’ όλα αυτά, ενώ δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τις ατομικές διαφορές με τη γενίκευση, είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο ξεκάθαρα εντάσσονται σε κατηγορίες ορισμένα άτομα.
Οι τύποι προσωπικότητας μπορούν να θεωρηθούν ως ένα καλό σημείο εκκίνησης όταν επιχειρείται η ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα. Από τη στιγμή που είμαστε σε θέση να ταξινομήσουμε ένα άτομο σύμφωνα με τον τύπο του, αυτό μας δίνει μια βάση για να εργαστούμε και στη συνέχεια μπορούμε να επεκταθούμε στις ιδιαιτερότητες.
Οι τύποι προσωπικότητας του Γιουνγκ
Μεγάλο μέρος της γραφολογικής θεωρίας βασίζεται στην ψυχολογία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θεωρίες ορισμένων από τους μεγάλους ψυχολόγους, όπως οι Freud, Jung, Adler και Maslow, έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στη γραφολογία.
Οι τύποι προσωπικότητας που εφαρμόζονται συχνότερα στη γραφολογία βασίζονται στις θεωρίες του Jung. Στην πραγματικότητα, η θεωρία των τύπων προσωπικότητας του Jung αποτελεί τη βάση του τεστ Myers-Briggs ή MBTI που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Επιπλέον, ο Jung ήταν αυτός που επινόησε τους όρους «εσωστρεφής» και «εξωστρεφής», οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρέως για να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας.
Ενώ οι εσωστρεφείς σχετίζονται με το περιβάλλον τους με έναν ιδιωτικό και εσωτερικά κατευθυνόμενο τρόπο, οι εξωστρεφείς στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο στον εξωτερικό κόσμο. Η ανάγκη μας για παρέα ή όχι και η ικανότητά μας να σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους, είτε σε μικρές ομάδες είτε σε μεγάλες συγκεντρώσεις, εξηγεί πολλά για εμάς.
Οι τέσσερις λειτουργίες
Ο Γιουνγκ εξήγησε επίσης ότι κάνουμε χρήση επιπλέον τεσσάρων λειτουργιών. Οι λειτουργίες αυτές είναι: η σκέψη, το συναίσθημα, η αίσθηση και η διαίσθηση. Όταν αυτές οι λειτουργίες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις τάσεις της εσωστρέφειας ή της εξωστρέφειας, μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την προσωπικότητα.
Η περιγραφή των τύπων προσωπικότητας του Γιουνγκ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν εφαρμόζεται στον γραπτό λόγο. Γνωρίζουμε ότι στον γραφικό χαρακτήρα οι κινήσεις ή η κλίση προς τα δεξιά υποδηλώνουν κίνηση προς τους άλλους, ενώ οι κινήσεις ή η κλίση προς τα αριστερά υποδηλώνουν απομάκρυνση από τους άλλους.
Ο εσωστρεφής χαρακτήρας
Οι εσωστρεφείς είναι άνθρωποι που τείνουν να κρατούν χαμηλό προφίλ και γενικά να αποφεύγουν τα πλήθη. Είναι ευχαριστημένοι με τη δική τους παρέα, βρίσκουν άνεση στη μοναξιά και αρκούνται στο να έχουν μόνο έναν ή δύο καλούς φίλους. Βρίσκουν την ανανέωση κυρίως κοιτάζοντας προς τα μέσα.
Όταν είναι κουρασμένοι ή αγχωμένοι, μπορούν καλύτερα να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους και να αναζωογονηθούν συνδεόμενοι με τον εσωτερικό τους κόσμο. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα, προτιμούν να σκέφτονται μόνοι τους τις λύσεις παρά να συζητούν τις ανησυχίες τους. Σε μια σχέση, ένας εσωστρεφής θα άκουγε πρόθυμα τα προβλήματα του συντρόφου του, αλλά δεν θα ήταν πολύ πρόθυμος να μοιραστεί τις δικές του σκέψεις.
Ο εξωστρεφής χαρακτήρας
Οι εξωστρεφείς έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για συναισθηματική και κοινωνική συμμετοχή. Τους αρέσει να βρίσκονται με όλα τα είδη των ανθρώπων και απολαμβάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση. Καθώς σχετίζονται εύκολα με όλους, δεν είναι περιοριστικοί στην επιλογή των φίλων τους.
Αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια στην παρέα, απολαμβάνουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής στα πάρτι και τους αρέσει να βρίσκονται στο προσκήνιο. Εκδηλωτικοί, χαλαροί και κοινωνικά άνετοι, οι εξωστρεφείς τείνουν να είναι ενθουσιώδεις και πληθωρικοί και αγαπούν να διασκεδάζουν. Είναι συνήθως πολύ επικοινωνιακοί.
Πηγή: Graphology World